PTSD-s veteránok kezelése természetalapú terápiával

A poszttraumás stressz-zavar (PTSD) kezelésére természetalapú terápiákkal még kevés tapasztalat áll rendelkezésünkre. Egy dán vizsgálat figyelemre méltó eredményeket közölt ezzel kapcsolatban.

A poszttraumás stressz-zavar (PTSD) egy olyan szorongásos zavar, amely egy pszichológiailag traumatikus esemény után alakul ki. Akutnak akkor minősíthető, ha tünetei három hónapnál kevesebb ideig állnak fenn, krónikusnak pedig akkor, ha a zavar három hónapnál tovább tart. Késleltetett PTSD-ről akkor beszélünk, ha a tünetek legalább hat hónappal a trauma után kezdődnek. A rendelkezésre álló bizonyítékok azt mutatják, hogy egyre több katona keres segítséget a poszttraumás stressz zavarral kapcsolatos tünetei miatt, főként a külföldi missziókból hazatérve. A PTSD-nek nagy érzelmi és pszichológiai következményei vannak az egyénre, a családjára és a társadalomra is. Kevés kutatást végeztek a természet alapú terápia veteránokra gyakorolt hatásának feltárására, pedig a gyakorlat részéről egyre több bizonyíték van a pozitív eredményre. Egy dán kvalitatív tanulmány célja, hogy a veteránok szemszögéből mélyebben megértsük a PTSD sikeres kezelése és a természet közötti összefüggéseket. Nyolc dán veterán 10 hetes természeti terápiában vett részt, melyre önként jelentkeztek. 

A vizsgálat résztvevői védettnek érezték magukat, amikor a hatalmas fák ágai alatt ültek.

A kvalitatív interjúk elemzése után, az eredmények azt mutatták, hogy a veteránok hatékony eszközöket kaptak a stresszes helyzetek kezeléshez és jelentősen enyhültek a poszttraumás stressz-zavar okozta tüneteik.

Az kísérleti természetalapú terápiás program 10 hétig tartott, hetente háromszor tartottak terápiás foglalkozásokat. A foglalkozások felépítése azonos volt annak érdekében, hogy egy ismert és biztonságos keret álljon rendelkezésre a bevontak számára. A terápiás eljárások kialakításában a szerzők nagymértékben támaszkodtak Annerstedt & Wahrborg (2011), valamint Corazon és munkatársai (2010) által alkalmazott eljárásokra. A foglalkozások első szakaszában az abrorétum közös bejárása szerepelt, mely során a terápiás kertet is meglátogatták. A terápiás kertben mindfulness gyakorlatokat végeztek, melynek a fő fókusza a stresszkezelés volt (MBSR – ‘mindfulness based stress reduction’). Ezután a foglalkozás „privát” része következett, mely során a résztvevők szabadon dönthettek arról, hogy hol akartak lenni és mit akartak tenni a természetben. Ezt a részt szükség szerint ki lehetett egészíteni egyéni terápiával, szintén a természetben. A program minden esetben egy közös összejövetellel végződött, ahol egy máglyát gyújtottak és szabad interakciós beszélgetések folytak a nap élményeiről. Az interjúk tanulságai alapján, és a PTSD súlyosságának klinikai megítélése alapján is egyértelműen kimutatható volt a tünetek gyengülése, könnyebbé vált a PTSD-vel érintett veteránok visszaintegrálása a családjukba és a közösségeikbe.

Poulsen, D. V., Stigsdotter, U. K. Djernis, D. & Sidenius, U. (2016): ‘Everything just seem much more right in nature’: How veterans with post-traumatic stress disorder experience nature-based activities in a forest therapy garden. Health Psychology Open January-June: 1-14.

summicron

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.